De winkels liggen weer vol vers geoogste appels en peren. Dat vraagt om zelf gemaakte compotes en taarten. Jaren maakte ik dezelfde appeltaart met een traditioneel vlechtwerkje bovenop. Ik varieerde wat met rozijnen, noten en citroen door de appelmix, maar de taart van mijn zusje Willemijn bleef de beste. Niet voor niets word zij elke verjaardag gevraagd er weer een te maken. Maar ik ben bang dat ik hem nu toch overtroffen heb. Met een appel kruimel taart. In de appelmix zit gedroogd fruit met Amaretto. Maar het geheim zit eronder. Zelf gemaakte vanille room! Alhoewel, misschien zit het hem ook wel in de Amaretto. In ieder geval is dit voorlopig de koning onder de appeltaarten.
De taart is niet voor niets voor 12 stukken en niet voor 12 personen. Voordat je het weet heb je zelf 4 stukken op…
Appel kruimel taart met gedroogd fruit en room voor 12 stukken
voor de room
- 3 eierdooiers
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eetl suiker
- 300 ml melk
- 35 g bloem
Voor de vulling
- 4 grote appels, bv elstar
- 200 g gedroogd fruit (tuttifrutti)
- 100 g suiker
- 2 eetl kaneel
- 4 eetl Amaretto
Voor het deeg
- 350 g zelfrijzend bakmeel
- 200 g witte basterdsuiker (als je gewone suiker gebruikt wordt je deeg droger en fijner van kruim)
- 100 g boter
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
Verwarm de hete lucht oven voor op 180°C.
De room moet een beetje afkoelen dus die maak je eerst. Meng daarvoor de eierdooiers met de gewone suiker en vanillesuiker, de bloem en een scheutje melk. Roer goed door elkaar. Breng de rest van de melk in een pannetje aan de kook. Als de melk kookt neem dan het pannetje van het vuur en voeg al roerend het eimengsel toe. Roer tot je een glad mengsel hebt. Zet het pannetje weer op het vuur en breng het mengsel al roerend weer tegen de kook aan zodat je een mooie, gele crème krijgt. Laat nu afkoelen totdat je hem later gaat gebruiken.
Schil de appels en snijd ze alle vier in kleine stukken. Snijd ook het gedroogde fruit in kleine stukken. Meng het gedroogde fruit met de appels, kaneel, suiker en Amaretto.
Meng het zelfrijzend bakmeel met de vanillesuiker, basterdsuiker, eieren en eventueel een snufje zout. Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng dit met je handen door het eimengsel. Echt een compact deeg wordt het niet, het blijft kruimelig. Wrijf met je handen mooie grote kruimels. Vet je springvorm van 24 cm Ø goed in. Gebruik ⅔ van het deeg voor de bodem en de rand. Gewoon met de hand vlak duwen en zorgen dat er geen gaten zijn. Tijdens het bakken wordt dit een mooi geheel. De randen moeten zo’n 2 cm opstaan.
Strijk nu de iets afgekoelde room over de bodem. Leg hier de appelmix op en strooi er vervolgens het resterende kruimeldeeg overheen.
Bak in het midden van de oven in 70 minuten goudbruin. Het kan zijn dat hij nog een minuut of 5 à 10 langer moet bakken voor een mooie kleur. Gewoon af en toe kijken.
Laat hem iets afkoelen in de springvorm voordat je hem open maakt.
Lekker met kaneelijs als toetje.