De zomer is definitief voorbij en daarmee ook het BBQ seizoen. Alhoewel ik mij ook een fantastische winter BBQ kan herinneren, blijf ik nu toch liever binnen in de warmte. Bovendien is alles toch aanzienlijk minder snel gaar als je bij -2°C bij de kooltjes staat. Het by far meest succesvolle gerecht deze zomer op de BBQ was de kip op een bierblik. Biertje half opdrinken, kip erop zetten en een uurtje op de BBQ zetten. Resultaat, een heerlijk mals kipje. Alleen een beetje onhandig dat de als je de deksel op je BBQ zet de kip nog wel eens wil omvallen. Daar moeten toch tools voor zijn…
Gelukkig vond ik er één tijdens een middagje dwalen door DOK in Den Haag. Niet een houder voor het bierblikje maar een rvs houder waar je je bier in kunt doen, en heel veel andere dingen. Daar ging mijn culinaire brein direct heel hard van ratelen. Waarom alleen binnen de varianten bier blijven, kan het ook met cider of cola? Kan het ook in de oven? Kan ik ipv kip ook eend gebruiken, of fazant. Opties genoeg. Dit is de eerste en direct een hele smakelijke. Maiskip met appelcider, een pittige rub en geroosterde pompoen, pastinaak en appel. Meer opties volgen.
Kip en appelcider
- 2 tl paprikapoeder
- 2 tl chilivlokken
- 2 tl bruine suiker
- 2 tl kristalsuiker
- 1 tl gemalen komijn
- 2 tl zeezout
- 1 tl cayennepeper
- 3 tl gedroogde oregano
Voor de cider vulling
- 200 ml lekkere appelcider
- 2 tenen knoflook
- takje rozemarijn
- een aantal blaadjes salie
Voor de groente
- 2 kleine pastinaken
- halve flespompoen
- 1 appel bv elstar
- 2 tenen knoflook
- olijfolie, peper, zout
en natuurlijk een hele kip, maïs of biologisch op kamertemperatuur.
Verwarm je hete lucht oven voor op 180 °C.
Meng voor de rub alle ingrediënten bij elkaar. Proef even of de verhouding pittig en zoet naar je eigen smaak is. Wrijf de kip helemaal in met de rub en strooi ook wat in zijn karkas.
Giet de appelcider in je houder. Als je die niet hebt koop dan een blikje appelcider (of appelsap). Snijdt hem met een blikopener open zodat je hem kunt vullen. Stop de takjes kruiden bij de appelcider. Druk de tenen knoflook in de schil met een mes plat zodat ze smaak kunnen afgeven en voeg ze ook aan de cider toe. Zet de kip op de houder in een ovenschaal en zet in de oven. Een kip van 700 tot 1250 gram heeft dan 45 tot 60 minuten nodig om te garen.
Snijd ondertussen de pompoen, pastinaak en appel in gelijke blokjes en meng ze met wat olijfolie, de tenen knoflook en peper en zout naar smaak. Leg ze na een kwartier bij de kip in de ovenschaal zodat ze ongeveer een half uur mee kunnen roosteren. Het vet wat van de kip afdruipt zal de groenten extra smaak geven. En de kip zelf zal heerlijk mals blijven door de verdamping van de cider in de kip.
Eet smakelijk.
Jummy! Ga het proberen…maar dan wel op de bbq!
Winter BBQ? Of gaat hij in de planning voor 2014 🙂