Die lichte maaltijd dus om het nieuwe jaar gezond mee te beginnen. Zoals beloofd, zou ik als de forel ,slaagde het recept met jullie delen. Hoewel forel tot de vette vissoorten hoort, zit het vol met goede vetten en vitamine A&D. Heel gezond om dat één keer per week te eten. En als je niet zo viserig bent, de forel is een zoetwatervis en dus niet zo ziltig als bijvoorbeeld sardientjes. Maar goed, de forel die wij maakten was helemaal top. De sinaasappel en laurier gaven de vis een heerlijke smaak en de vis bleef er lekker sappig van. De dukkah maakte de forel af. Het gaf het net een lekker krokantje, zoals ze dat in een restaurant zouden zeggen, en alle specerijen in de dukkah gaven de vis een mediterraan tintje.
De dukkah maak je gewoon van te voren en bewaar je in een grote luchtdichte pot, dan heb je doordeweeks heel snel een lekkere, gezonde en lichte maaltijd op tafel. Bovendien is het heerlijk om als appetizer lekker brood te dippen in goede olijfolie en dan in de dukkah. Zo heb je altijd een lekkere dip in huis.
Dukkah (van Arabia’s Nadia en Merijn)
- 200 g geroosterde gezouten amandelen
- 200 g geroosterde gedroogde kikkererwten (te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels, let op dat je geroosterd en gedroogd koopt en niet alleen gedroogd! anders wordt het wel heel zwaar op de maag)
- 100 g ongeroosterd sesamzaad
- 5 el korianderzaad
- 2 el komijnzaad
- 3 el anijszaad
- 1 el venkelzaad
- 2 el gedroogde munt
- zeezout
Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C. Spreid alle ingrediënten uit op een bakplaat of ovenschaal. Rooster het specerijennotenmengsel ongeveer 10 minuten tot ze gaan geuren, schep tussendoor even om. Maal in een keukenmachine tot een half fijn, half grof mengsel.
Forel met dukkah en sinaasappel. (2 personen)
Verwarm de oven voor op 175°C boven en onderwarmte. Spoel de forellen schoon en dep ze droog. Kruid de binnenkant van de vis met zout en peper. Snijd dikke plakken van de sinaasappel. Leg in elke forel twee halve plakken sinaasappel en twee of drie blaadjes laurier (afhankelijk van de grote van de blaadjes) in de vis. Strooi ook de helft van de dukkah in de forel.
Vet een ovenschaal in met olie en strooi de rest van de dukkah in de schaal. Leg hier de vissen op en de resterende plakjes sinaasappel. Leg aluminiumfolie over het gerecht en zet de schaal in de oven. Haal na 15 minuten de folie van de vissen, schakel over naar hete lucht en laat de vissen nog 5 tot 10 minuten verder garen, afhankelijk van de grote van vis.
Wij aten er een simpele groene salade bij.