Cheesecake van crème de marron

notafraidofbutter.nl | Galeries Lafayette Xmas lightsEn ineens heb ik zin om naar Parijs te gaan. Kerstshoppen op de Boulevard Haussmann. Lichtjes en etalages kijken bij Printemps en Galerie Lafayette. En mijn vaste ritueel als ik Parijs ben, een crêpe eten met crème de marron. Voor het eerst gegeten tijdens een parken excursie met mijn studie, en nu is een bezoekje aan Parijs niet meer denkbaar zonder. Gelukkig wordt de liefde voor crème de marron gedeeld door veel vriendjes. Vaste prik op wintersport in Frankrijk is dan ook het grootste blik wat we kunnen vinden kopen, en dan grote lepels bij een petit suisse.

notafraidofbutter.nl | Cheesecake with crème de marronDe met vanille gezoete kastanje crème, wat crème de marron is, kan je sporadisch nog wel vinden in Nederland. In ieder geval heeft de supermarkt het rond de kerst vaak wel kort in het assortiment en de goed gesorteerde groenteman of poelier heeft het tijdens de andere maanden van het jaar ook soms wel in huis. Petit suisse daarentegen ben ik hier nog nooit tegengekomen. Franse kwark is misschien de beste vervanger. Maar om er een gast-waardig toetje van de maken is deze mini Cheescake met crème de marron misschien een betere optie. Een klein beetje Parijs op je bord.

Mini Cheesecake met creme de marron – 4 stuks

  • 4 country koekjes
  • 30 roomboter
  • snufje speculaas- of koek-kruiden
  • 185 g Philadelphia naturel
  • 1 ei
  • 1 zakje vanille suiker
  • 3 el crème de marron + 4 thl voor de surprise vulling

Verkruimel de koekjes. Smelt de boter en meng ze door de koekkruimels. Je kunt een snufje speculaas- of koek-kruiden toevoegen. Het gaat snel overheersen dus wees voorzichtig. Zonder is ook heel lekker. Verdeel de koekjes mix over 4 flexibele muffin vormpjes. Zet de vormpjes zeker 30 minuten in de koelkast om op te stijven.

notafraidofbutter.nl | Cheesecake with crème de marronVerwarm je oven voor op 150°C hete lucht.
Meng met een vork de Philadelhia met het zakje vanille suiker. Roer er vervolgens het ei doorheen en drie volle lepels crème de marron.
Leg op het midden van elke bodem een theelepel crème de marron en lepel daaroverheen het Philadelpia mengsel.
Vul een overschaal half met lauw water en zet hier de muffinvormpjes in. Bak de cheesecakjes in 30 minuten gaar. Afhankelijk van je oven kan het zijn dat je ze nog 5 minuten langer moet bakken. Zet hierna de ovendeur open en laat de cheesecakjes het eerste half uur in de oven afkoelen. Haal ze daarna uit de oven en laat ze in de vorm op een rekje verder afkoelen. Als ze op kamertemperatuur zijn zet je ze minimaal 4 uur in de koelkast om volledig op te stijven. Je kan ze daarna redelijk makkelijk uit de vormpjes drukken. Beetje poedersuiker er over… et bon appétit.

notafraidofbutter.nl | Cheesecake with crème de marron surprise filling