Dat is waar ik de afgelopen week druk mee was. Mijn, of eigenlijk ons, eigen feestje cateren. Als je een eigen kookblog bent begonnen dan verwachten mensen op zijn minst zelf gemaakte hapjes op een feest, althans dat denk ik. Dus heb ik dagen gezocht op internet, in boeken en in mijn eigen recepten database, voor een serie lekkernijen die niet allemaal op het laatste moment gemaakt hoefde te worden. Want dat had ik allang bedacht. Voor 40 man kan je niet alles op de dag zelf maken. Tenminste, als je ook nog van je eigen partij wilt genieten. Een vier dagen plan moest er dus komen: een dag voor de boodschappen, twee dagen koken en snijden, en op de dag zelf de laatste hand aan de hapjes leggen en aan de presentatie werken. Want een mooie presentatie is het halve werk.
Volgens mij is de avond geslaagd en deel ik, op veler verzoek, een aantal recepten met jullie. Een aantal ga ik eerst nog finetunen maar de Panko garnalen, Blue Cheese guacamole en Antipasta spiesen waren zo lekker dat je die natuurlijk ook thuis wilt kunnen maken. Deze gerechten wel op de dag zelf bereiden.
Panko garnalen *
- rauwe grote garnalen (maak het jezelf makkelijk en koop ze al gepeld en ontdarmd)
- bloem
- zout en peper
- Panko broodkruim **
- eieren
- houten spiesjes
- frituurpan of een wokpan met zonnebloemolie en een thermometer
* De hoeveelheid van je ingrediënten hangt volledig af van de hoeveelheid garnalen die je gaat maken. Voor de 50 garnalen die ik gemaakt heb, had ik ongeveer 3 eieren en 80 g panko nodig.
** Panko broodkruim is een Japans product vergelijkbaar met ons paneermeel. Het is alleen luchtiger van structuur en iets zoeter van smaak. Je kunt het bij de groothandel halen of bij de toko of Aziatische supermarkt.
Zet drie platte borden op een rij. Mix in de eerste de bloem met zout en peper naar smaak. Op het tweede bord doe je de geklopte eieren en op het derde bord leg je de panko. Rijg de ontdooide garnalen (als je ingevroren garnalen hebt gekocht) aan de spiesen en haal ze achter een volgens door de bloem, de eieren en de panko. Om de kromme garnalen makkelijker een de rechte spies te kunnen rijgen kun je kleine sneetje maken in de ‘binnen bocht’ van de garnaal. Paneer alle garnalen en leg ze op een rooster.
Verhit vervolgens je frituurpan of zoals ik dat heb gedaan zonnebloem olie in een wokpan. (Zonnebloemolie kan heel heet worden en heeft een vrij neutrale smaak). Als de olie 180°C is kun je de garnalen frituren. Draai ze een keer om en met 2 minuten heb je een heerlijk krokante en gare garnaal. Haal ze uit de pan en leg ze weer op een rooster met keukenpapier eronder om het vet op te vangen. Ik heb een gemiddeld formaat wok en frituur 5 tot 6 garnalen per keer, stapel ze niet. De temperatuur zal direct dalen als je de garnalen in de olie legt dus check de temperatuur als je aan de volgende lading begint. Ik laat de temperatuur vaak eerst oplopen tot 200°C zodat hij bij het toevoegen van de garnalen niet verder afkoelt dan 180°C. Lekker met zoete of pikante chillisaus.
Antipasta spies (voor 30 spiesen)
30 tortellini’s (gekookt)
- 30 groene olijven
- 30 zwarte olijven
- 30 kleine mozzarella balletjes
- 30 cherry tomaatjes
- 30 plakjes salami toscana *
- 30 plakjes worst met mosterd *
- 30 houten spiesje
* ik heb de worsten in de keukenmachine in dunne plakjes gesneden, ideaal.
Nog zo’n makkelijke hap die je wel op de dag van serveren moet bereiden. Snel te maken maar hoe leuk, je antipasta bord op een stokje. Ik kan mij zomaar voorstellen dat je dit nog uitbreidt met een zongedroogd tomaatje of een stukje geroosterd aubergine en courgette. De tortellini maakt hem in ieder geval net iets meer dan het standaard mozzarella/tomaat spiesje.
Om het makkelijk te maken zet je alle ingrediënten op de volgorde zoals je ze aan de spies wilt. Rijgen, stapelen en opeten.
Blue Cheese Guacamole
- 2 grote rijpe avocado’s, in kleine stukjes gesneden
- sap van 1 limoen
- 60 g blauwe kaas op kamertemperatuur, verkruimeld (ik gebruik pittige gorgonzola)
- 1 jalapeno peper, klein gesneden
- 1 rijpe roma-tomaat, ontpit en in kleine blokjes gesneden
- 1 klein bosje koriander, fijngesneden (zonder de steeltjes)
- 1/2 thl komijnpoeder (geroosterd)
- zout en peper naar smaak
Voeg alles bij elkaar en prak alles door elkaar tot je de gewenste consistentie hebt. Van mij hoeft hij niet helemaal glad. Wil je dat wel kan je ook een keukenmachine gebruiken. Als je de pit van de avocado in de gaucamole stop verkleurd hij minder.
Lekker met brood en tortilla chips
wat gezellig op je receptenblog te komen, heerlijk waren de hapjes!!! De garnalen niet geproefd, waren al heel snel op. Ik ga ze zelf proberen!!
Mam.