Buurt BBQ

Bean salad with feta | notafraidofbutter.nlDe buurt BBQ, een fenomeen bij ons in de buurt. Al maanden van te voren wordt er gesproken over de laatste zaterdag van de zomervakantie, want dan is er weer de grote BBQ waar elk jaar toch 150 mensen van ‘onze’ straat en de straat op de hoek aan mee doen. En elk jaar lijkt de avond luxer en luxer te worden. Was er de afgelopen 2 jaar al een springkussen én een buikslider (bij warm weer vooral populair bij de volwassenen) en grote biertap. Dit jaar was er als welkom een glas prosecco en lag er naast de spiesjes en karbonades ook lam en zalm op de BBQ.

Buurt BBQ | notafraidofbutter.nl
Zalm a la plancha | notafraidofbutter.nl

De dames zorgen elk jaar weer voor heerlijke salades en groente spiesen. Ik zag een heerlijke salade met aardbeien en geitenkaas voorbij komen die helaas al op was voordat ik kon opscheppen (recept mag gedeeld worden ;-)). Zelf had ik weer een bonen salade met feta gemaakt die elk jaar schoon op gaat. Volgend jaar maar eens iets nieuws proberen. Want dan zijn wij er zeker weer bij. Ik houd er wel van, tot diep in de nacht bij een vuurkorf midden op straat wijntjes drinken met gezellige mensen.

Bonen salade met feta bijgerecht voor 6 personen

  • 50 g pecannotenbean salad with feta | notafraidofbutter.nl
  • 4 eetl walnootolie
  • 2 eetl olijfolie
  • 3 eetl citroensap
  • 1 grote thl mosterd
  • 1 grote thl honing
  • 150 g sugar snaps
  • 150 g peultjes
  • 150 haricots verts of sperziebonen
  • 150 doperwten
  • 150 g feta
  • 2 takjes munt

Breng een ruime pan water aan de kook en kook daar afzonderlijk de 4 soorten bonen in. Elk ongeveer 3 minuten koken zodat ze beetgaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit het water en spoel ze na het koken af met koud water zodat het garingsproces stopt.
maak een dressing van de beide olies, citroensap, honing en mosterd. Voeg er naar smaak zwarte peper en zout aan toe.
Schep de bonen om met de dressing. Het kan zijn dat je wat te veel dressing hebt dus voeg niet direct alles toe. Strooi er de verbrokkelde feta over samen met de in stukken gescheurde munt. Ik gebruik vaak geroosterde en gezouten pecannoten omdat ik die kan krijgen bij mijn Turkse supermarkt waar de feta ook vele malen lekkerder is dan in de regulier supermarkt. Maar als je gewone pecannoten hebt, rooster ze dan even in een droge koekenpan voordat je ze over de salade verkruimeld.

*Voor de buurt BBQ heb ik alle ingrediënten van te voren al gemengd in plaats van de salade laagsgewijs op te maken. Zo scheppen niet de eerste 4 personen alle lekkere ingrediënten uit de schaal.