In de keuken van Floris

Carolien, Mathieu en Floris 'In de keuken van Floris' | www.notafraidofbutter.nl

Een kleine droom kwam uit, vorige week stond ik een dag in een echte keuken, in een echt restaurant, bij Floris Versluijs waar ik altijd al een keer wilde eten. In Rotterdam was het de afgelopen maand World Food festival en in In de keuken van Floris werden 18 stage plekken verloot. En ik was de laatste stagiair in de reeks.

Vrijdag om 11 uur melde ik mij op de Honingerdijk en na een rondleiding in de keuken en het restaurant kon ik starten aan de mise-en-place. Ondertussen lieten Floris en Mathieu mij de hele dag door van alles proeven en ervaren. Floris heeft zichzelf het technisch koken volledig eigen gemaakt. Ingrediënten worden clean klaargemaakt voor optimaal behoud van structuur, kleur en bovenal smaak. En wat een verschil als je een rode mul vacumeert en dan sous-vide bereid, oftewel langzaam laat garen in een waterbad op een constante temperatuur. De mul smaakt nu niet alleen naar vis, maar naar de zee waar hij uit komt. Een volle, zilte smaak zonder dat er iets aan de vis is toegevoegd. Als we dan ’s avond de huid los bakken gebruiken we alles van de vis en wordt er weer een extra smaak en textuur aan het gerecht toegevoegd, een krokantje met de smaak van gamba.

Sowieso gebruikt Floris alles van de producten waar hij mee kookt. We zetten thee van het vocht uit de aubergine, gebruiken de karkassen van de parelhoen en restjes gebakken longhaas voor in de bouillon. Wat een liefde en passie voor smaak.

Maillard voor artisjok        carolien, In de keuken van Floris

En dan ineens staan er om kwart voor zeven gasten voor mijn neus. De keuken is het middelpunt van de restaurant en de tafels vouwen zich hier om heen. No way to hide… en daar is ook geen tijd voor. Vanaf het moment dat ik de blowtorch in mijn handen krijg om de artisjokken te bruinen tot aan het dessert sta ik Floris en Mathieu te helpen met het opmaken van alle 9 gangen. De kaasplank is facultatief maar verder krijgt iedereen dezelfde gang voorgeschoteld. Ideaal, zo krijg het gerecht de optimale aandacht in de keuken en komt er een optimale smaakbeleving op het bord, met een zorgvuldig uitgezochte bijpassende wijn of vruchtensap.
En dankzij mijn lieve man, schoonouders en vriendinnetjes, Phieps en Lies die kwamen eten, zijn er van bijna alle gangen een foto. Genieten jullie mee…

Amuse: Boswandeling. Crème van pompoen, pepita, zoetzuur. Hazelnoot, morielje, tahoon en geitenhangop.
Scheermes, ossenworst, bleekselderij, sap van appel, kappertjes van vlierbes, krokantje van zwarte quinoa en olijfolie.
Scheermes, osseworst In de keuken van Floris

Zeeuwse oester (000000), crème van aardpeer, krokante schil van aardpeer, brunoise van aardpeer, hangop van geitenyoghurt, limoen, zeekraal en koffie.

Compote en bouillon van aubergine met artisjok, ridderzwam, Lapsang Souchong, zuring, paranoot, spelt en Parmezaanse kaas.
'herfst' In de keuken van Floris
Korhoen (borst en poot) met schorseneer, cantharel, spruit en jus hart en lever.
Parelhoen, In de keuken van Floris
Gepekelde meloen, limoencress, gepofte boekweit en schuim van tonic en kruidnagel.
gepekelde meloen, In de keuken van Floris
Rode mul met huid van mul, lavas en lamsoor. Gascogner long haas, jus van rund en merg.
Zomerse casoulet (zwarte bonen, boter bonen), chorizo, secreto (flank) en procureur van pata negra.
voor spek en bonen, In de keuken van Floris
Selection de Fromages
selection de fromage, In de keuken van Floris
Warme chocoladecake, knolselderij/witte chocolade, duindorp, cranberry, pistache en ganzenlever.
dessert, In de keuken van Floris
Friandise van truffel, karamel en saffraan, kumquat

Friandise van truffel, karamel en saffraan, kumquat

Floris en Mathieu, dank dat jullie deze gepassioneerde thuiskok een dag mee hebben genomen in de wondere wereld van In de keuken van Floris. Dank ook Matthijs, Ilka en Anne -Lieke voor een fantastische dag en avond. Wat een belevenis, ik heb genoten!

2 gedachten over “In de keuken van Floris

  1. Wat ziet het er allemaal heerlijk uit en wat een fantastisch ervaring, ik kom maar snel bij je eten! X

  2. Lieve Caar, wat een geweldige belevenis! Ik had het helemaal gemist.
    Super om zo te lezen en het ziet er allemaal heerlijk uit, net als je eigen recepten.
    Liefs!

Reacties zijn gesloten.