Visjes

vis tortilla | more #recepies at www.notafraidofbutter.nlNa een weekend vol festiviteiten als de Parade en North Sea Jazz, voelt het vandaag toch wel fijn om iets gezonds en licht verteerbaars te eten. Nu vraagt het zomer weer deze week om vis en salades dus dat komt goed uit.
Vis… ja vis. Jaren heb ik geen vis aangeraakt en alhoewel ik nog niet alle vissoorten eet, staat er toch vrij regelmatig vis op het menu.

De meeste vismaaltijden zien er zo verleidelijk uit dat ik er soms van baalde geen vis te eten. Beetje bij beetje ben ik vis gaan eten in restaurants om een idee te krijgen welke soorten ik wel en welke ik niet zo smaakvol vind. En in een gevarieerd menu wordt één of twee keer per week vis ook aangeraden. Deze week dus twee keer vis. Vandaag vistortilla’s en laten in de week salade Niçoise.

Ik houd ervan de vis met zo min mogelijk tierelantijnen te eten, maar de marinade van deze vis tortilla’s is wel héél smakelijk en fris. De Tilapia die ik heb gebruikt is niet de meest spannende vis maar neemt wel lekker de smaak van de limoen en koriander op en blijft ook redelijk stevig. Maar ik kan mij voorstellen dat je ook zomaar kabeljauw of zelf zeewolf kunt gebruiken.
Van onze Mexicaanse vriendin Maria heb ik geleerd dat als je Nederlandse tortilla’s eet je in ieder geval de mais tortilla’s moet kopen en niet de bloem tortilla’s. En ze heeft absoluut gelijk, veel meer smaak!

Frisse vis tortilla’s met limoen en koriander voor 2 personen

Ingrediënten

  • ingrediënten vistortilla's350 g witte vis bv tilapia, kabeljauw.
  • 3 eetl olie
  • 1 limoen, sap en rasp
  • 3 ingelegde jalapeno pepertjes, klein gesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1 klein bosje bieslook
  • 1 bosje koriander
  • 1/2 thl gemalen komijn
  • zout en peper
  • 4 mais tortilla’s
  • Sriracha saus (een pittige,friszure chilisaus uit Thailand)
  • Sla en komkommer in kleine blokjes
  • koriander/limoen saus – zie hieronder
  • 1 avocado

Maak een mengsel van de olie, limoen sap en rasp, de klein gesneden jalepeno en geperste knoflook. Hak de bieslook en koriander fijn en voeg toe. Rooster de komijn in een droge koekenpan tot hij gaat geuren en voeg samen met wat zout en peper ook toe. Marineer de vis hier minimaal 20 minuten in. Bak de vis vervolgens 4 minuten per kant gaar.

Verwarm de tortilla’s kort en beleg ze met de sla, komkommer en avocado. Leg hier de vis op en giet er wat koriander/limoensaus over en wat druppels sriracha saus. Garneer met wat blaadjes koriander en een schijfje limoen.


gemarineerde vis        gebakken vis

Koriander/limoen saus

Ingrediënten

  • 100 ml zure room
  • bieslook, klein gesneden
  • koriander, klein gesneden
  • 1/2 limoen, sap en rasp
  • 1 ingelegde jalapeno peper, klein gesneden

Pureer alles met de helft van de zure room. Voeg daarna de rest van de zure room toe met een vork. De room wordt heel dun van het pureren. Als je de helft na het pureren toevoegt krijg je de saus weer iets voller.

vis tortilla