Zomergroenten vind bijna iedereen lekker, wintergroente daarentegen roepen bij velen toch moeilijke momenten aan tafel op toen ze jong waren. Ikzelf ben hier volledig overheen gegroeid. Met liefde eet ik witlof, spruitjes en kool. E kan ik er helaas maar met mate blij mee maken. Als ik dan toch rode kool of spruitjes wil eten thuis, moet ik wel wat meer doen dan ze alleen maar koken. En dat is helemaal niet erg.Vaak komen de lekkerste creaties als ik kook met de spullen die ik toevallig al in huis heb. Zo ook deze pittige kip met spruitjes en feta, zo vind iedereen spruitjes lekker. Geen spruitjeslucht, geen bittere smaken, maar een heerlijke wintermaal die zo op tafel staat.
Pittige kip met spruitjes en feta
- 400 g spruitjes
- 300 g kippendij
- 75 g goede feta (geen Deense witte kaas, de feta moet kunnen smelten)
- 6 plakjes ontbijtspek
- 35 g walnoten
- 75 ml kippenbouillon
- 1 thl piripri
- ½ thl suiker
- peper naar smaak
Snijd van de spruitjes de onderkant af en haal de buitenste blaadjes eraf als ze erg vuil of beschadigd zijn. De feta kan vast in kleine blokjes worden gesneden en de walnoten kun je vast grof hakken.
Snijd de kippendijen in blokjes en meng ze met wat piripiri. (beetje voorzichtig zijn want je maakt de kip snel te pittig met piripiri en dan proef je de rest van de ingrediënten niet meer).
Bak in een koekenpan de plakjes ontbijtspek krokant. Haal de ontbijtspek uit de pan maar laat het vet zitten. Laat de plakjes ontbijtspek op een keukenpapiertje afkoelen en verkruimel ze dan.
Bak in een andere koekenpan in een beetje olie de blokjes kippendij in zo’n 7 minuten gaar en bruin.
Verhit ondertussen het vetspek opnieuw en bak hier de rauwe spruitjes op middelhoog vuur 2, 3 minuten in tot ze een beginnen te verkleuren. Je kunt een beetje peper toevoegen naar smaak. Zout is niet nodig dat zit al genoeg in de feta en spek. Giet dan de kippenbouillon erbij met een halve theelepel suiker. Breng de bouillon aan de kook. Draai het vuur dan iets lager en laat de spruitjes in 5 minuten garen. De spruitjes houden zo een bite. Voeg de kip en feta toe. Goed omroeren en de feta licht laten smelten.Als de feta begint te smelten draai je het vuur uit en schep je de verkruimelde ontbijtspek en walnoten door de kip met spruiten. Hier hoeft verder niets meer bij, gewoon lekker zo eten.