Bij mij in de buurt wonen nog meer kookliefhebbers en die hebben zich afgelopen jaar verenigd in een kookclub. En ik mocht erbij. Afgelopen zaterdag had ik mijn vuurdoop. Samen met een van de andere leden verzorgde ik het hoofdgerecht. Direct in het diepe dus 🙂
Met als thema Valentijn dachten we al snel aan een zoete toevoeging. En wat is er meer zoet en verleidelijk dan chocolade. Mole Poblano oftewel kip in een pittige chocolade saus uit Mexico werd de uitdaging. Bovendien herinnerde ik mij het boek Rode Rozen en Tortilla’s waarin Tita niet met haar geliefde Pedro mag trouwen. Voor het huwelijk van Pedro met Tita’s zus maakt zij de bruidstaart. Haar tranen van verdiet vallen in het deeg, met als gevolg dat alle gasten die een hap van de taart nemen de bruiloft huilend en kotsend moeten verlaten. Als Pedro Tita later verteld dat hij alleen van haar houdt, geeft zij deze liefde door in de Mole Poblano die zij die avond maakt. Iedereen die er van eet vat vuur en vlam, vol van liefde. Beter in het thema kan een gerecht toch niet vallen.
Een paar weken geleden at ik nog Mole Poblano bij onze Nederlands-Mexicaanse vrienden. Ik probeer daar altijd de recepten te ontfutselen van het lekkers dat ik daar krijg. Mole Poblano, helaas, maakt niemand in Mexico meer zelf. Ik kreeg wel een potje mee met de lekkerste variant saus, in de koffer uit Mexico meegenomen. Dan maar zelf opzoek naar een goed recept, lang leven het internet. En als je de pepers eenmaal gevonden hebt, valt het maken van de saus eigenlijk reuze mee. En hij smaakt ook nog eens goddelijk.
Mole Poblano voor 8 personen
- 120g hele, blanke amandelen
- 4 gedroogde mulato chillies
- 3 gedroogde ancho chillies
- 3 gedroogde pasilla chillies (de pepers kun je bestellen via peperzaden.nl)
- 1 kleine tl zout
- 65g sesamzaad
- 1 tl anijszaad
- 1 kaneelstokje
- 3 teentjes knoflook in de schil
- 15g boter
- 1 droge maistortilla
- 30g zwarte rozijnen
- 1 tl gemalen koriander (djinten)
- 1 tl gemalen kruidnagels
- 2 el boter
- 65g bittere chocolade (bv 85%)
- 500ml kippenbouillon
- 1,4 kilo kalkoen of kippendijen. (Ik gebruikte kalkoendijen aan het bot. Neem dan iets meer, 2 kilo moet dan meer dan genoeg zijn)
- 100g boter
Je kunt de saus voor mole poblano een dag van tevoren maken. Je maakt sowieso een vrij ruime hoeveelheid saus. Als je wat over hebt vries je hem in voor de volgende keer.
Haal de kroontjes van de chillies en verwijder de zaadjes. Laat ze dan 5 minuten koken in wat water.
Giet ze af, maar bewaar het kookvocht.
Verwarm de hetelucht oven voor op 160°C. Bak de kalkoen of kippendijen in een pan bruin in de 100g boter. Leg ze vervolgens in een ovenschaal en laat ze in 50 min garen.
Rooster in een ruime pan eerst de amandelen, dan het sesamzaad, het anijszaad, het kaneelstokje en de knoflook in de schil. Smelt dan de 15g boter en bak hier de tortilla aan beide kanten. Bak als laatste de rozijnen in het overgebleven vet tot ze beginnen op te wellen.
Breek het kaneelstokje in stukjes en maal met het anijszaad en drie kwart van het sesamzaad, heel fijn met een vijzel. (Kan ook in de blender maar dat gaat iets minder goed). Doe dit mengsel in een grote kom. Voeg hier de gepelde knoflook, de amandelen, de rozijnen, de in stukken gescheurde tortilla, de koriander, kruidnagels en de in stukken gesneden chillies aan toe. Maal ze met behulp van een staafmixer tot een fijne substantie. Voeg een klein beetje chillievocht en bouillon toe.
Smelt 2 el boter in een grote pan. Voeg het mengsel toe en roerbak 5 minuten op middelhoog vuur zodat alle geuren vrij komen. Voeg dan de in stukjes gebroken chocolade toe en laat deze rustig smelten terwijl je in de pan roert.
Je kunt nu beetje bij beetje kippenbouillon en chillievocht toevoegen tot je een saus hebt die net van je lepel afloopt maar nog wel dik is. Hoe scherper je de saus wilt hoe meer chillievocht je in verhouding tot de bouillon moet toevoegen.
Als je niet al het chillievocht en bouillon hebt gebruikt en je maakt de saus eerder dan je hem gaat opeten, bewaar het dan nog even. Bij het opnieuw opwarmen van de saus kan hij iets dikker geworden zijn en kun je dit gebruiken om hem weer wat te verdunnen.
Serveer de stukken kalkoen of kip met ruime lepels saus en bestrooi met de overgebleven sesam.
Buen Proveche!
Ik was één van de gelukkigen die de mole poblano mocht proeven.
De chocolade saus is complex, maar oh zo goddelijk van smaak.
Een feestje en geen woord te veel; in één woord “divino”