…met muisjes

cookies for girlsJeuh, Pixel is er! Cato is bijna 12 weken en de zin en energie om te koken is weer helemaal terug. De tijd ontbreekt soms nog, maar ik ben al weer vol aan het experimenteren geslagen. Proefkonijnen genoeg. Want omdat uiteten nog wat minder makkelijk is, zijn we weer helemaal van de thuis etentjes. De Vlaamse stoof met kasteelbier stond al in de oven, net als de lamsschouder met wortel-sinaasappelsaus en een beefbrisket chilli die ik later met jullie zal delen. Omdat ik verwachtte dat ik vooral de eerste paar weken niet echt in de keuken te vinden zou zijn en ik niet alleen pizza wilde eten of Enno na een korte nacht én volle werkdag naar de keuken wilde sturen, heb ik in mijn laatste weken verlof heel wat dubbele porties gekookt en ingevroren. Heel fijn. Ook was ik super blij met mijn koekjes met muisjes. Een middagje koekjesfabriek ‘spelen’ met mijn zusje was succes verzekerd. Je kunt de koekjes zo’n 6 weken bewaren in een luchtdichte trommel en je kraam hoeft alleen maar een lading 15 minuten op 50°C te bakken en je hebt weer knapperige koekjes. Ook makkelijk en leuk om te trakteren. (Het recept staat hieronder)

Er keerde ook wat specifieke low-carb recepten terug. Want het ongelimiteerde eten is nu wel een beetje voorbij. Er is weliswaar geen grammetje aangekomen, dat wil ik wel graag zo houden :-).
De amandelcrackers worden dus weer wekelijks gebakken voor het ontbijt en de kaaspuree van bloemkool hebben we ook al weer een paar keer gegeten. Vooral dat laatste is een echt succesnummer. Dat durf ik gasten ook nog wel voor te schotelen. En ook nog eens super makkelijk. Het basisrecept (hieronder) en foto zijn netje gejat van Ibreatheimhungry.com en een beetje notafraidofbutter gemaakt. Ik heb de smaak weer te pakken. Binnenkort meer….:-)

(zand) Koekjes met muisjes
(Ik heb 140 koekjes gebakken van 7cm en daar heb ik de ingrediënten 5 keer voor vermenigvuldigd)

cookie factory

Ingrediënten

 • 100g witte basterdsuiker
 • 200g bloem
 • 150g koude ongezoute roomboter in blokjes
 • mespunt zout
 • 1/5 zak FunCakes Mix voor Royal Icing 1kg
 • 1 pakje muisjes

Zeef de basterdsuiker en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kneed met koude handen het geheel vlug tot een spoel deeg. Maak er een platte schijf (van zodat je straks niet te lang hoeft uit te rollen) en verpak in folie. Leg het zeker een half uur in de koelkast te rusten.
Verwarm ondertussen je oven voor op 160°C (boven en onderwarmte). Rol het deeg dan uit op een met bloem bestoven aanrecht tot het ongeveer ⅓ cm dik is en steek met een vormpje de koekjes uit. Bak je koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat ongeveer 20 minuten. Hoe dunner ze zijn hoe sneller ze te bruin en krokant worden, dus een beetje blijven kijken.
Laat je koekjes helemaal afkoelen op een rooster voordat je met de icing aan de slag gaat. Mijn icing wint absoluut geen schoonheidsprijs. Het idee was van dikkere icing een rand te maken en die vervolgens te vullen met dunnere icing. Maar dat werd veel te veel icing, pure suiker en mij dus veel te zoet. Bovendien lukte dat vullen niet zo goed wat dus een gek randje opleverde. Omdat ze op een beboterd beschuitje moeten lijken kun je net zo goed wat grover te werk gaan. Beetje icing op het koekje spuiten, muisjes er over strooien en goed aandrukken. Uit laten harden en klaar. En als je ze dus niet direct op eet, bewaar ze dan in een luchtdichte trommel en bak ze voor het serveren nog 15 minuten op 50°C zodat al het vocht eruit kan verdampen en je koekjes weer knapperig zijn.

 

Bloemkool puree met kaas (3 tot 4 personen, afhankelijk van de grote van de bloemkool)

Ingredientencauliflower mash with cheese

 • 1 bloemkool
 • 2 eetl room of mascarpone
 • 1 eetl roomboter
 • 150g geraspte kaas
 • zout en peper

Maak de bloemkool schoon en snijd hem in roosjes. Doe ze in een kom die in de magnetron kan samen met de room en boter. Zet hem nu zonder deksel 6 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Die is bij mij 1000 watt. Waarschijnlijk moet hij iets langer als jouw magnetron een lagere max wattage heeft.  Roer nu de bloemkool om met het boter/room mengsel en doe de kom nog eens 6 minuten zonder deksel op de maximale stand in de magnetron. Voeg de kaas nu toe  en pureer het geheel met een staafmixer tot het een redelijk gladde puree is. Beetje zout en peper naar smaak en voila, puree zonder aardappel, maar super lekker met een visje of vleesje. Verantwoord comfortfood.