Konijn met paddestoelenrisotto

mushroom risotto with rabbitIk vroeg laatst aan vrienden op Facebook; waar zou je graag een lekker recept van willen, waar loopt het water je van in de mond. Of te wel, inspireer mij. Wat kook ik volgende week? Ik kreeg super veel reacties en raakte enorm geïnspireerd. Precies de bedoeling van de post. Ik zag een culinaire reis door Europa voor mij, met trifles en shepard pies uit Engeland, tartiflette en visbouride uit Frankrijk en risotto’s uit Italië. En daar begin ik dan ook maar mee. Het wild seizoen loopt op zijn eind maar er is nog wel wat konijn verkrijgbaar een paddestoelenrisotto kan je zeker nu heerlijk maken.
Omdat ik vaker zou willen weten welk recept jij op notafraidofbutter wilt zien heb ik een facebookpagina gemaakt. Bovendien kan ik zo zelf ook vaker en makkelijker met je delen waar ik zo lekker gegeten heb. Bijvoorbeeld die heerlijke kipburger met Jack Daniels glazuur en perziken salsa bij Burgerz in Den Haag afgelopen weekend. Maar misschien had ik daar dan ook een foto van moeten maken 🙂
Dus even naar www.facebook.com/nietbangvoorboter, de pagina liken en ik kan je nog beter op de hoogte houden van al mijn kook- en eet-avonturen…

Maar eerst het recept van het konijn met paddestoelenrisotto voor 2 personen.

Voor het konijn

notafraidofbutter.nl | rabbit ready to stew

  • 2 konijnenbouten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 100 ml kippenbouillon
  • 2 takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

Bestrooi de konijnenbouten met peper en zout. Snipper de ui. Pel de knoflook en druk hem met een mes plat. Snijd de stengels bleekselderij in kleine stukjes.
Verwarm een braadpan op het vuur en giet er de olie in. Fruit hier de ui ongeveer 2 minuten zachtjes in. Voeg dan de bleekselderij en tenen knoflook toe en roer even om. Blus af met de bouillon en roer er de tomatenpuree doorheen. Als het mengsel nog te dik is, het moet eerder de substantie van soep hebben dan van een saus,  voeg je nog wat extra bouillon toe, of wat witte wijn.
Op dit mengsel kun je de konijnenbouten leggen samen met de rozemarijn takjes. Lepel wat tomatensaus over het konijn en leg de deksel op de pan. Laat op zacht vuur het konijn in een uur gaar stoven.

notafraidofbutter.nl | stewed rabbit

Voor de paddestoelenrisotto

  • 25g gedroogd eekhoorntjesbrood, zeker 30 minuten geweekt in 3 dl heet water
  • 3 dl groentebouillon
  • 50g roomboter
  • 1 ui
  • 180g risottorijst bv arborio
  • 1dl witte wijn op kamertemperatuur 
  • 250g gemengde paddestoelen in stukken gesneden.
  • zout en peper
  • 50g geraspte parmezaan
  • 1 eetl roomboter

Samen met de konijnenbout is de risotto hoeveelheid misschien iets te veel. Maar dat bewaar je dan lekker voor de volgende dag. In een oven bestendig bakje met wat extra kaas erover 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Smullen. Als je het zonder iets extra’s als hoofdgerecht eet is dit precies goed voor twee.

notafraidofbutter.nl | braising the onionsnotafraidofbutter.nl | adding wine, rice and cep mushroomsGiet het geweekte eekhoorntjesbrood af maar bewaar het vocht. Dep het eekhoorntjesbrood droog en hak ze fijn. Houd de bouillon tegen de kook aan en voeg het weekvocht van de paddestoelen hier aan toe.
Snipper de ui klein en fruit deze in ongeveer 5 minuten zachtjes in de boter in een grote pan met dikke bodem. Voeg nu het eekhoorntjesbrood toe en bak op zacht vuur nog eens 5 minuten. Nu kun je de rijst in de pan doen. Roer goed om zodat alle korrels bedekt zijn met vet. Voeg dan de witte wijn toe. Blijf roeren tot het vocht gedeeltelijk is verdampt. Je kunt nu steeds de 1 à 2 soeplepels bouillon aan de risotto toevoegen. Even omroeren en laat het vocht steeds iets verdampen. Laat de risotto zeker niet droogkoken. Door het steeds omroeren wordt je risotto straks lekker romig. In een minuut of 15 à 20 zijn de korrels een stuk dikker geworden en beetgaar. Je hebt nog een paar handelingen te gaan en de rijstkorrels zullen in de tijd blijven doorgaren dus stop op tijd met bouillon toevoegen.

notafraidofbutter.nl | searing the mushroomsBak ondertussen de in stukken gesneden paddestoelen in een beetje olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Zorg dat de pan ruim genoeg is en alle paddestoelen de bodem van de pan raken. Anders blijven ze zompig en je wilt juist wat vocht uit de champignons hebben, zodat ze gaan piepen in de pan.

 

Als je risotto ‘al dente’ is haal je hem van het vuur. Roer de gebakken paddestoelen er door heen samen met de parmezaan en een flinke eetlepel roomboter. Dit laatste is echt het geheim van een romige risotto met een volle smaak. Proef of je nog wat zout en peper moet toevoegen.
Schep een flinke lepel risotto op een bord en leg het konijn er bij met een paar lepels saus. Super lekkere combinatie…

notafraidofbutter.nl | rabbit with mushroomnotafraidofbutter.nl | rabbit leg with cep mushroom risotto

 

 

2 gedachten over “Konijn met paddestoelenrisotto

  1. Dag Carolien,
    Ik kon niet meer op het recept reageren, dus vandaar nu.

    Helaas, het recept van de koude komkommersoep die je op je site gepubliceerd hebt is niet van je Oma, je hebt ook een ingredient vergeten. het is van je tante, die het uit haar Amerikaanse ‘bijbel’ heeft.
    Ik geef je hierbij de ingrediënten in de oorspronkelijke eenheden, die in de US-measures gegeven zijn:

    1-½ komkommer, geschild ( het recept zegt 1 lb=450 gr., dus vermeligvuldig naar believe)
    1-1/2tbs boter
    1 tbs bloem
    ¼ teaspoon salt
    ¾ cup of chicken broth (per halve liter een blokje kippenbouillon, afproeven!, amerikaans recept)
    ½ cup milk
    ½ light cream
    De kookwijze is bekend
    Overigens, ik neem aan dat je en/of ‘cups’ and spoons hebt en/of een goede converter (kunt niet zonder als je alles probeert).

    Deze soep (verhoudingen) is eigenlijk voor heel veel groentensoepen, warm of koud, te gebruiken.

    Leuke site trouwens; dek je de tafel ook ‘traditioneel’ of loop ik daar ook een century achter

    Hartelijke groet
    Stephanie

    • Hi Stephanie,

      Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden en je er enthousiast over bent.
      Of ik de tafel traditioneel dek weet ik niet, maar ik probeer er wel altijd een feestje van te maken.
      En dank je voor de toevoeging aan de koude komkommersoep. Ik ga het eens proberen.

      Groet, Carolien

Reacties zijn gesloten.