Komkommertijd

Eigenlijk had ik deze week een recept voor salade Niçoise willen delen. Ideaal voor de warme zomeravonden en niet al te veel werk, zeker niet als je samen de groenten snijd. En ik kan er ook een heel verhaal bij vertellen over dat de salade vernoemt is naar Nice en er in ieder geval tomaten, zwarte olijven en ansjovis in horen.  Maar zoveel koks zoveel variaties en zolang de ingrediënten maar uit de Provence komen is het goed.Salade nicoise | more recepies at www.notafraidofbutter.nlDus vul ik de salade Niçoise aan met romaine slageblancheerde haricots verts, gekookte eieren, rauwe paprika, gekookte krieltjes en verse gegrilde tonijn (met een MSC keurmerk). Een beetje een zure dressing erover van oliecitroensap of witte wijn azijn, zout en peper en hij is helemaal af.

 

Maar wat er bij ons in huis nooit ontbreekt in de zomer en ik dus graag wil delen is koude komkommersoep. Of zoals we dat culinair zouden benoemen komkommer gazpacho. Het recept komt van mijn oma (bijna 97 and still going strong) die het op gevoel maakt. Bij haar in de koelkast staat bij warm weer altijd een pannetje klaar in de koelkast. Een lekker fris soepje met een beetje zout waar je toch altijd wat extra behoefte in lijkt te hebben als de thermometer boven de 25°C komt. Tegenwoordig ontbreekt de soep ook niet meer op feestjes van mijn ouders waarvoor mijn oma nog steevast een grote pan maakt, die aan het einde van de avond op is. Maak hem in de ochtend dan is hij ’s middags lekker koud, en je kunt hem een dag of drie in de koelkast bewaren.

Komkommer gazpacho voor ruim een halve liter soep

  • 2 grote komkommers, ongeveer 500 g
  • 250 ml kippenbouillon (of groentebouillon als je vegetarisch bent)
  • 150 ml melk
  • 150 ml room
  • 1/2 eetl bloem
  • roomboter
  • zout

komkommer gazpacho | more recepies at www.notafraidofbutter.nl

Schil de komkommer, halveer hem over de lengte en snijd in plakjes. Bak de komkommer op half hoog vuur in een beetje roomboter glazig en voeg de bloem toe. Roer goed om zodat alle stukjes komkommer bedekt zijn. Voeg nu de bouillon, room en melk toe en laat minimaal 5 minuten zachtjes koken. Zowel de bloem als de komkommer moeten garen. Laat de soep vervolgens een beetje afkoelen en pureer hem helemaal fijn tot een romige soep. Breng hem op smaak met wat zout.
Als hij genoeg afgekoeld is kan je hem in de koelkast echt koud laten worden.
Enjoy!

 

Een gedachte over “Komkommertijd

Reacties zijn gesloten.