Karbonade met Sauce Nénette van Julia Child

Notafraidofbutter.nl|Roast porc with sauce Nénette from Julia ChildZoals ik op Facebook al zei, vroeg het recept in het NRC er om, om door mij gemaakt te worden. Het was natuurlijk te verwachten dat er die week iets voorbij zou komen wat ik zou willen maken, aangezien Janneke Vreugdenhil ‘De kunst van het koken‘ van Julia Child besprak. En als ze haar stukje dan ook nog begint met één van mijn favoriete uitspraken van Julia Child, namelijk ‘If you’re afraid of butter, use cream‘ dan kan ik niet anders dan direct de keuken in duiken.
Janneke Vreugdenhil haar recept bleek niet helemaal te kloppen of de vertaling van ‘De kunst van het koken‘ is niet helemaal juist. Ik was in ieder geval blij dat ik ‘Mastering the art of French cooking‘ in de kast had staan.
Hierbij dus een, hopelijk juiste ;-), vertaling van de Sauce Nénette. Een lekker makkelijk sausje voor bij karbonades en gesmoorde broccoli.

Karbonade met Sauce Nénette (4p)

Ingrediënten

  • 4 Haaskarbonades (zo dik mogelijk, het liefst 2 cm dik)Notafraidofbutter.nl|Roast porc with sauce Nénette from Julia Child
  • 2 eetl reuzel of olijfolie
  • 30g boter
  • 200 ml room
  • zout en peper
  • 1 eetl scherpe gladde (engelse) mosterd 
  • 2 eetl tomatenpuree
  • 2 eetl verse kruiden, basilicum, kervel of peterselie

Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht)
Droog de haaskarbonades zodat ze mooi bruin kunnen bakken en verhit de reuzel of olie in de pan tot het bijna gaat roken (Als je reuzel gebruikt moet het gesmolten reuzel zijn. Als je blokjes in huis hebt (zoals ik) moet je ze eerst op heel laag vuur langzaam laten smelten. En dat duurt even, maar reuzel geeft wel een lekkere smaak aan je vlees). Bak je karbonade 2 tot 3 minuten aan elke kant tot ze een mooi bruin korstje hebben. Je kunt de karbonades nu op smaak brengen met wat zout en peper.
Haal de karbonades en het bakvet uit de pan en laat je boter in de pan smelten. Leg de karbonades terug in de pan (als de pan tenminste in de oven mag, anders in een ovenschaal leggen) en overgiet met de gesmolten boter. Zet de pan of schaal dan in de oven en bak ongeveer 25 minuten. Als je karbonades dunner zijn dan 2 cm zullen ze eerder klaar zijn en taai worden als je ze 25 minuten laat staan. Check dan na een kwartier of ze al gaar zijn. Lepel één of twee keer de boter over de karbonades tijdens het bakken.

Ondertussen maak je de Sauce Nénette. Doe hiervoor de room met wat zout en peper in een sauspan en laat dit 8 tot 10 minuten op laag vuur tot 1/3 inkoken.
Klop in een kommetje de mosterd met de tomatenpuree tot een geheel en voeg het als de room is ingekookt toe aan dit warme mengsel.
Als je karbonade klaar zijn haal dan de karbonades uit de pan of schaal en voeg de mosterd/tomatenroom toe aan het bakvet. Breng op smaak met zout en peper en de gehakte kruiden (die zie je niet terug op de foto’s, want die was ik vergeten te kopen :-0 Maar dat maakt de saus wel af).
Wij aten dit met, in boter gesmoorde broccoli, waar het sausje ook nog al lekker bij smaakt.