Kaasschotel van de Ruif

Zit je helemaal in de zomermood, krijg je zo’n dag als vandaag. Net niet lekker warm, grauwe lucht en miezerige regen. Tijd voor wat comfort food om een beetje in die weekend stemming te komen.kaasschotel prep
Iedereen die mij wat langer kent weet dat de kaasschotel van de Ruif al heel wat jaren op mijn repertoire staat. In eetcafé de Ruif naast de grote kerk in Delft werkten in mijn studententijd veel vrienden en wij zaten er dan ook regelmatig voor een hapje en drankje. Hun kaasschotel was jaren mijn favoriet.

Gelukkig wist Go het recept van de koks te ontfutselen en kon ik dit heerlijke maal ook thuis aan mijn gasten voorschotelen, want op de kaart van de Ruif staat hij inmiddels niet meer. Opgeschreven heb ik het recept nooit waardoor hij ongetwijfeld afwijkt van het origineel. Zo hoort er bijvoorbeeld Taleggio in, een roodbacteriekaas uit Italië. Maar soms is het toch fijn dat je al je boodschappen bij de supermarkt kan halen en je niet naar die ene kaasboer hoeft. Ik wissel dus nogal eens met mijn kaas soorten maar in de basis zit toch altijd een blauwschimmel en een geitenkaas. Voor de derde kaas kies ik meestal een sterkere witschimmel, bijvoorbeeld camembert of een een smaakvolle roodbacterie, zoals Chaumes. Te milde kazen vallen een beetje weg, zeker als je zoals ik een pittige roquefort kiest voor de blauwschimmel. Bovendien verzachten de peer en de room het heftige en zoute van de kazen. Vandaag heb ik geëxperimenteerd met walnoot in plaats van cashewnoten maar dat vind ik niet echt een groot succes. Voor mij blijven de cashews favoriet.

Genoeg variaties mogelijk dus maar laten wij beginnen met het basisrecept. Maak een grote schotel om met zijn allen uit te eten en dopen of geef ieder zijn eigen kleine schotel.

Kaasschotel van de Ruif voor 2 personen
Reken op ongeveer 150 tot 200g kaas per persoon.

 • 120 g zachte  geitenkaas
 • 120 g Camembert of Taleggio
 • 120 g Gorgonzola
 • 1 rijpe peer of 3 halve peren uit blik
 • 200 g spinazie (diepvriesblokjes)*
 • 1/2 rijpe tomaten
 • 40 g ongezouten cashew noten
 • 1 eiwit
 • 250 ml slagroom**
 • olie
 • peper

Verwarm de hete lucht oven voor op 200°C.

Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Leg hier de hele stukken kaas in. Verwijder de zaadlijsten uit de tomaat en snijd het overgebleven in kleine blokjes.  Bestrooi de kazen met de ontdooide spinazie en de tomatenblokjes. Hier gaan vervolgens de cashewnoten over. Klop het eiwit stijf en sla de slagroom lobbig. Meng de slagroom door het opgeklopte eiwit  en giet dit over de kaasschotel. Bestrooi met een beetje vers gemalen zwarte peper en zet de schotel in de oven.

Met ongeveer 20 minuten is de kaas lekker gesmolten en heeft de bovenkant  een mooi bruin laagje.
Lekker met vers stokbrood om te dopen en een frisse groene sla.

kaasschotel van de Ruif*Als je verse spinazie wilt gebruiken kook deze dan even voor en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
** Je kunt ook crème fraîche gebruiken maar ik vind slagroom makkelijker mengen.

2 gedachten over “Kaasschotel van de Ruif

Reacties zijn gesloten.