If in doubt, bake a cake

Maar vandaag hoeven we niet te twijfelen. Op zo’n enorme herfstdag als vandaag, blijf ik binnen. En wat is er dan lekkerder dan met een tijdschrift op de bank bij de verwarming of open haard als je die hebt. Kop thee erbij en een groot stuk taart, die je ’s ochtends vers gebakken hebt en je hele huis heeft doen geuren… Dan heeft heeft een sombere regenachtige dag direct niets negatiefs meer. Wij bakten de NY salted chocolate caramel cheesecake van Janneke Philippi uit de Delicious. Een echte blijmaker. Omdat hij ons weer doet denken aan een fantastische week New York, omdat chocolade, karamel en zout zo’n onzettend fijne combinatie is, en omdat een taart altijd te veel is voor 2 personen en je dan zomaar de helft aan de buren kunt geven.

NY salted chocolate caramel cheesecake  voor 10/12 personennotafraidofbutter.nl | NY salted caramel chocolate cheesecake

  • 100 g ongezouten roomboter
  • 200 g digestive koekjes
  • 275 g pure chocolade (fairtrade voor een nog blijer gevoel)
  • 600 g stevige, verse roomkaas naturel
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 2 tl grof zeezout

Begin met het maken van de karamel, want dat duurt absoluut het langst, maar wel super easy! Kook het dichte blikje gecondenseerde melk in een pan met ruim water in 4 uur tot een heerlijke karamel. Wel blijven opletten dat er genoeg water in de pan blijft. Je wilt niet dat het blikje ontploft. Af en toe een beetje water toevoegen dus. Volgens Janneke Philippi kan je de blikjes karamel prima bewaren dus maak er direct een paar extra. Als het blikje helemaal is afgekoeld kan je hem openen en heb je een heerlijk stroperige karamel.

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg op de bodem van een springvorm van 24 cm een vel bakpapier. Zet de ingevette rand erop en sluit de vorm.
Smelt de boter in een pannetje. Verkruimel de digestive koekjes in een keukenmachine en voeg toe aan de gesmolten boter. Schep dit mengel in de springvorm en verdeel het met de bolle kant van een lepel tot je een gladde gelijkmatige bodem hebt. Zet de vorm in de koelkast.
Smelt in stukken gebroken chocolade au bain marie. Als hij gesmolten is neem je de pan van het vuur en laat je de chocolade 5 minuten afkoelen.
Klop intussen in een keukenmachine de roomkaas met de crème fraîche en de suiker tot een romig geheel. Klop dan één voor één de eieren door het mengsel. Spatel vervolgens de lichtelijk afgekoelde gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel en giet het geheel  op de koekjes bodem in de springvorm.

notafraidofbutter.nl | NY salted caramel chocolate cheesecake
Bak de cheesecake in de oven in een uur gaar. De bovenkant moet stevig aanvoelen. LAat de taart daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Als je hem dan nog een uurtje laat opstijven in de koelkast is hij lekker stevig, met een knapperige bodem en een intense smaak.

Als de karamel is afgekoeld schep je hem in ene kom om hem glad te roeren en hem met een paletmes over de cheesecake heen te smeren. Bestrooien met vlokken zout en enjoy!

baked chocolate cheesecake