It’s all about veggies

vegetable spiral pie | more recipes at www.notaraidofbutter.nlMet een groentetaart kan je het eigenlijk nooit fout doen. En al helemaal niet als hij er super feestelijk uit ziet. Dat dacht ik toen mijn moeder mij vroeg haar verjaardagslunch te cateren. Aangezien dit mijn eerste catering ‘opdrachtje’ was, moest de lunch naast heerlijk smaken er dus ook prachtig uitzien.

Omdat de bonen salade weer zo’n een succes was op de buurt BBQ laatst, heb ik deze ook voor de verjaardagslunch gemaakt, met daarbij een schaal vol Italiaanse vleeswaren en dus een groentetaart. Mijn oog was al eerder gevallen op een prachtige spiraal taart. Van alle verschillende recepten die ik kon vinden heb ik een combinatie gemaakt die mij het lekkerst leek. En dat is gelukt, hij was prachtig en heerlijk. Je moet er alleen wel een beetje geduld voor hebben.

Groente-spiraal-taart, bijgerecht 6 personen

Ingrediënten (voor een 22 cm. vorm)

 • 350 g. ricottavegetable spiral pie | more recipes at www.notaraidofbutter.nl
 • 2 eieren
 • 70 g. Parmezaan, geraspt
 • zout, peper
 • 1 a 2 takjes verse rozemarijn, tijm en oregano
 • roomboter bladerdeeg (ongeveer 5 plakken)
 • 2 courgettes
 • 2 – 3 winterwortels
 • 1 aubergine
  (Zorg dat de groenten ongeveer dezelfde dikte zijn zodat de plakken straks dezelfde hoogte hebben)
 • goede olijfolie

Laat het bladerdeeg ontdooien, en verwarm ondertussen de hete lucht oven voor op 180 °C.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het uit totdat hij groot genoeg is voor de vorm. Beboter de vorm en leg hier het bladerdeeg in. Prik flink wat gaatjes in de bodem met een vork zodat het bladerdeeg niet te veel gaat bobbelen tijdens het garen. Vul hem met bakpapier en bakbonen om hem 15 minuten blind te bakken*. Haal na 15 minuten het bakpier en de bonen uit de vorm en zet de vorm nog een minuut of 5 terug in de oven, zodat ook de bodem verder kan garen.
Mix ondertussen de ricotta, eieren, parmezaan, en de verse kruiden in een kom. Als je gedroogde kruiden gebruikt kun je vaak met wat minder af dan verse kruiden omdat de smaak wat intenser is (mits niet over datum natuurlijk, elk kruid en specerij verliest langzaam smaak). Breng het mengsel met flink wat peper en zout op smaak. Bedenk dat de smaaksensatie tijden het bakken in de oven iets afneemt.
Snijd de aubergine en courgette met een mandoline (of kaasschaaf) in de lengte in dunne plakken en bestrooi ze met wat zout en peper. Snijd de wortel ook in de lengte in dunne plakken. Als het lukt met een mandoline, anders met de hand. Bestrooi de wortel plakken ook met zout en peper.
Giet het ricotta mengsel in de bladerdeeg vorm.vegetable spiral pie in proces | more recipes at www.notaraidofbutter.nl
Rol één voor één de groente op, rolletje courgette, laagje aubergine eromheen, laagje wortel. Als de rol te groot word om met de hand vast te houden kun je hem in het midden van de bakvorm in het ricotta mengsel duwen. Ga met de overige ringen verder, één groente soort per ring.
Als de vorm gevuld is bestrijk dan de bovenkant met wat goed olijfolie en besprenkel met nog wat peper en zoutvlokken.
Bak de taart nog ongeveer 1 uur in het midden van een hete lucht oven op 180 °C.
Kijk na 50 minuten of de taart niet te donker wordt. Leg ander een vel aluminiumfolie over de taart en bak zo verder.
Laat de taart iets afkoelen voordat je hem serveert. Eet smakelijk.Vegetable spiral pie | more recipes at www.notaraidofbutter.nl

*Blind bakken
Is het voorbakken van taartbodems met behulp van een ‘blinde’ vulling. Met deze vulling wordt een ‘nep’-vulling bedoeld, meestal bestaande uit gedroogde peulvruchten, maar rijst kan ook. Hiermee wordt de taartbodem opgevuld als deze gebakken wordt. Blind bakken gebeurt alleen bij taarten waarvan de vulling anders eerder gaar zou zijn dan het deeg of bij taarten waarvan de vulling niet wordt meegebakken.