Cheesecake vs Carrot cake

notafraidofbutter.nl | detail of the carrot cheescakeAls ik ergens koffie ga drinken en ik kan kiezen tussen een carrot cake of een cheesecake, omdat het soms gewoon heel lekker is iets zoets bij je koffie te nemen, weet ik het nooit. Carrot cake klinkt gezond maar daar zit natuurlijk gewoon heel veel suiker in. En een goede cheesecake is ook niet te versmaden, ook al is het soms een klein bommetje. We hebben in Den Haag bij de Cheesecake Company wel eens een meerdere stukken gehaald omdat we niet konden kiezen uit alle lekkere smaken. De eerstvolgende maaltijd hebben we daarna overgeslagen… ze allemaal direct opeten was toch iets te veel van het goede 🙂
Maar ik dwaal af. Kiezen tussen carrot cake en cheesecake…lastig dus. Op Pinterest vond ik de oplossing, een combi! Dit weekend was er de perfecte aanleiding hem te bakken en ik vond het een bijzonder groot succes. En de visite op de verjaardag ook. Allebei de smaken ineen, niet zo machtig als alleen cheesecake en hij ziet er ook nog eens mooi uit. Net als met alle cheesecakes moet je wel een beetje op tijd beginnen. De kaas moet na het bakken een paar uur opstijven in de koelkast. Dus straks ingrediënten kopen en vanmiddag of vanavond aan de slag, heb je morgen een heerlijk taartje 🙂

notafraidofbutter.nl| Piece of cake - carrot cake and cheesecake combo
Carrot Cake Cheesecake

Ingrediënten
Voor het Cheesecake mengsel

  • 230g roomkaas bv Philadelphia, op kamertemperatuur
  • 130g kristal suikernotafraidofbutter.nl| carrot cake and cheesecake combination - if you can't make up your mind
  • 1½ thl bloem
  • 2 grote eieren
  • 1 thl vanille extract
  • 100g zure room

 Voor de Carrot Cake mix

  • 155g bloem
  • 1/2 thl baking soda
  • 1/2 thl bakpoeder
  • 1/4 thl zout
  • 1 thl kaneel
  • 1/8 thl nootmuskaat
  • 115ml druivenpitolie (of een andere olie met een neutrale smaak)
  • 80g appelmoes
  • 140g kristal suiker
  • 65g lichte bruine suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 thl vanille extract
  • 140g fijn geraspte wortel (1 hele grote winterpeen)

 Voor de toplaag

  • 55g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 15g zachte boter
  • 115g poeder suiker
  • 60g zure room
  • 1/2 thl vanille extract
  • 50g pecannoten, gehakt

Verwarm de oven voor op 175 °C (boven en onderwarmte). Beboter een 23cm springvorm.
We maken eerst het cheesecake mengsel. Roer in een grote kom de suiker en de bloem goed door elkaar. Voeg de roomkaas toe en mix het met een elektrische mixer op de laagste stand tot het een zacht geheel is. Voeg één ei toe tot hij bijna volledig is opgenomen. Voeg dan het volgende ei toe, samen met het vanille extract. Meng als laatste de zure room door het mengsel. Zet de kom een keer of 30 stevig op het aanrecht zodat alle luchtbelletjes vrij komen.

Zorg dat je mixer weer schoon is, we gaan nu de mix voor de carrot cake maken. Meng in een tweede kom de bloem, baking soda, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat goed door elkaar met een vork. Meng in een derde kom de olie, appelmoes, beide suikers, de eieren en het vanille extract met de elektrische mixer op de laagste stand. Mix ongeveer 1 minuut. Laat de mixer op de laagste stand staan en voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe (uit de tweede kom). Voeg als laatste de geraspte wortels toe en mix tot de wortel gelijkmatig is verdeeld over het hele mengsel. Zet ook deze kom een keer of drie stevig op het aanrecht zodat de luchtbellen vrij komen.

notafraidofbutter.nl| first layer of carrot cake mixnotafraidofbutter.nl | first layer of cheesecake mixnotafraidofbutter.nl| carrot cake and cheesecake before baking
Pak de springvorm er weer bij en giet hier 1½ grote soeplepel van de carrot cake mix in. Als je die niet hebt zorg dan in ieder geval dat er een goed bedekte, gelijkmatige bodem van de carrot cake mix in de springvorm zit. Giet daar ⅓ deel van het cheesecake mengsel overheen met een lepel. Niet roeren of gladstrijken. Dan loop je teveel risico dat de mixen gaan mengen en je wilt juist verschillende lagen krijgen. De overgebleven carrot cake mix kan hier nu over heen, afgetopt met het resterende ⅔ deel van de cheesecake mix. Probeer de bovenkant volledig cheesecake te maken zonder dat je gaat gladstrijken. Je kunt het beste voorzichtig gieten of één voor één een lepel mix toe te voegen. (De carrot cake rijst straks sneller dan de cheesecake en zal aan de randen boven de cheesecake uitkomen)

notafraidofbutter.nl| carrot cake and cheesecake bakedBak de taart in de voorverwarmde oven 60 tot 65 minuten. Check of het midden niet te veel blubbert, als dat wel zo is dan moet hij gewoon wat langer bakken. De taart is klaar als hij bij bewegen op een stevige pudding lijkt. Om te voorkomen dat de bovenkant veel te donker wordt kan je na 40 min voorzichtig een stuk alu folie over de taart heen leggen. Probeer deze vrij van de taart mix te houden, anders gaat hij er aan vast plakken.

Als hij klaar is laat hem dan zeker een uur in de vorm op een rooster afkoelen. Bedek hem dan met folie en laat hem zeker 6 uur verder opstijven in de koelkast.

notafraidofbutter.nl| carrot cake and cheesecake combinationAls laatste gaan we een toplaag maken voor de cake (bedekt gelijk alle scheuren die zijn misschien zijn ontstaan bij het afkoelen ;-))
Meng in een grote kom de roomkaas en boter met een elektrische mixer tot het zacht en glad is. Voeg dan de poedersuiker, vanille extract en zure room toe en mix een minuut of 4-5 tot het een bleek en zacht geheel is. Smeer dit over de bovenkant van de taarten en zet 30 minuten in de vriezer. Voordat je de taart serveert leg je de gehakte pecannoten op de buitenrand van de bovenkant van de taart.

Geniet van deze heerlijke combi. Als hij niet in één keer opgaat wel in de koelkast bewaren om de cheesecake stevig te houden.notafraidofbutter.nl| carrot cake and cheesecake combination

4 gedachten over “Cheesecake vs Carrot cake

  1. Dag Carolien,

    Waarom gebruik je in dit recept én baking soda én bakpoeder terwijl je makkelijk volgens mij baking soda kunt weglaten en dus in dit recept liever 1 thl bakpoeder kunt gebruiken (vervanging andersom gaat niet).
    Maakt de ingrediëntenlijst weer wat korter en eenvoudiger.

    Hartelijke groet,
    Stephanie

    • Hi Stephanie, een kortere ingredientenlijst is natuurlijk altijd fijner. Het zijn in dit geval alleen twee verschillende producten met elk hun eigen werking. Baking soda is soda-bicarbonaat en wordt wel eens verward met bakpoeder – baking powder in het engels.
      Beide een chemisch samengesteld product. Baking powder zorgt er voornamelijk voor dat er gas gevormd wordt (om een rijzing tot stand te brengen). Baking soda heeft een gashoudend effect, m.a.w. het gevormde gas wordt vastgehouden. Ik gebruik ze in dit geval dus beide, om de carrotcake luchtig te maken én te houden.

      • Hallo Carolien,
        Nee hoor, ik verwar niets met elkaar. Het is beide natriumbicarbonaat, echter in bakpoeder is een droog zuur toegevoegd om het te laten werken en bij baking soda zul je het zure element zelf moeten toevoegen in de vorm van karnemelk, azijn, citroen o.i.d.. Vandaar dat ik schreef dat baking soda te vervangen is door bakpoeder en andersom niet. Dat is vanwege het zuurelement wat al aan bakpoeder is toegevoegd.

        Groetjes,
        Stephanie

        • Hi Stephanie,

          Ik heb het ook nog even verder uitgezocht. Beide heeft inderdaad als basis natriumbicarbonaat. En je hebt gelijk dat je bij baking soda altijd zelf een zuur moet toevoegen om hem in werking te zetten.
          Je kunt echter de baking soda niet op 1 op 1 vervangen voor bakpoeder. Bakpoeder bestaat voor ⅓ uit baking soda en voor ⅔ uit andere producten. De taart zal dan wel rijzen maar een stuk minder omdat je maar ⅓ van de benodigde hoeveelheid gebruikt. Je zou de hoeveelheid bakpoeder kunnen verdrievoudigen maar dan verdrievoudig je automatisch ook de andere producten die in bakpoeder zitten. En dat zou weer een bittere smaak kunnen opleveren aan je taart. Bovendien is de kans groot dat je taart nu te snel rijst en weer in elkaar zakt voordat hij zich settelt. Het kan dus wel, maar ik houd het zelf bij een deel baking soda en een deel bakpoeder.
          Succes met bakken.

Reacties zijn gesloten.