De zomer wil dan toch eindelijk beginnen in Nederland. Dat vraagt om frisse salades op je bord, visje op de BBQ en veel vers zomerfruit. Vanavond maar eens eens een Caesar Salade. De van origine Amerikaanse salade heeft eigenlijk maar 6 ingrediënten, bindsla, croutons, knoflook, parmezaan, ei en worcestershiresaus, maar elke keuken heeft hier wel zijn eigen variatie op gemaakt. Ik eet hem het liefst met kip en deze variant gebaseerd op een recept van Martha Stewart is heerlijk. Door het grillen van de kip compenseer je de mayo in de saus die hem heerlijk romig maakt. De karnemelk en het citroensap maken de kip lekker mals, en hoe langer hij marineert, hoe beter.
Ingrediënten
- 350 ml karnemelk
- sap van een halve citroen
- 1 teen knoflook, geperst
- 30 g geraspte Parmezaan
- zout en peper
- 200 g kipfilet
- 1 snee volkoren of multigranen brood
- 1 eetl olijfolie
- 2 eetl mayonaise
- 2 kropjes babygem
- stuk of 10 cherrytomaatjes
- extra Parmezaan of Pecorino voor over de salade
Verwarm de gril van je oven voor. Bekleed een bakplaat met aluminium folie en leg daar een rooster op. Ook hier gaat een laag aluminium folie overeen waar je een aantal sneden in maakt. De kip leg je hier straks op als je hem onder gril gaar bakt. Als de kip zo’n 20 cm onder de gril ligt is hij met ongeveer 25 minuten mooi bruin van buiten en gaar van binnen.
Mix in een kom de karnemelk, citroensap, knoflook en Parmezaan. Voeg er naar smaak peper en zout aan toe.
Bewaar ongeveer 100 ml van deze karnemelk mix voor de dressing en giet de rest in een zip lock zak. Leg de kip erin en laat hem in de koelkast minimaal 15 minuten tot een dag marineren.
Maak ondertussen de croutons door het brood te besmeren met olijfolie en hem onder de gril te leggen zodat beide kanten bruin en krokant worden. Snijd het brood daarna in blokjes.
Leg de kipfilet op de bakplaat en bak hem onder de gril in de oven. Elke gril werkt weer een beetje anders dus houd het in de gaten. Keer de kipfilet na ongeveer 12 minuten om zodat allebei de kanten een kleurtje krijgen.
Roer ondertussen de mayonaise door de over gebleven karnemelk mix.
Mix in een kom de gesneden babygem en de gehalveerde tomaatje met de dressing. Strooi de croutons over de salade. Als de kip gaar is, snijd hem dan in plakken en leg ze op de sla. Met wat geraspte Parmezaan of Pecorino erover is de salade klaar om op te eten.