Mmm…bramen

Homegrown blackberries | www.notafraidofbutter.nlToen in het voorjaar bleek dat ik deze zomer wat meer tijd over zou hebben dacht ik direct aan ladingen groente en fruit uit eigen tuin. Alle tijd om te zaaien, verzorgen en.. te oogsten. Niets bleek minder waar. De stekjes tomaat die ik cadeau heb gedaan doen het fantastisch, maar ik zelf moet het doen met 4 schamele kerstomaatjes. De radijs zat vol maden, de peultjes zijn volledig verorberd door de slakken familie die in onze tuin is neer gestreken. En de snijbiet, wortel, aubergine en courgette zijn uberhaupt niet opgekomen. De sla deed het zozo. Vorig jaar hebben we er weken van gegeten, dit jaar welgeteld drie keer. Blijkbaar is liefde en aandacht toch niet wat de moestuin nodig heeft, want de plant die van mij de minste aandacht heeft gekregen doet het super, de braam.
Nu is dat ook een ontzettend makkelijke klimmer. Bij mijn zusje in de tuin is het hek erachter niet meer te zien. Hij ziet er prachtig uit, zowel in het begin van de zomer als hij vol witte bloemen zit, als aan het einde van de zomer als de vruchten van rood naar zwart kleuren. Maar bovenal is het heerlijk om ervan te snoepen.
De oogst dit jaar was nog niet zo groot dat ik jam ga maken, maar met zeker een halve kilo bramen kun je wel heerlijke desserts maken. Die jam komt volgend jaar wel.

Bramen met mascarpone, 4 personenblackberries with Italian cream cheese | www.notafraidofbutter.nl
(van ZTRDG)

  • 1 vanille stokje
  • 2 eidooiers
  • 1 eetl poedersuiker
  • 250 g mascarpone
  • 500 g bramen
  • 2 eetl geschaafde amandelen
  • takje munt

Verwarm de oven voor op 200°C. op stand hete lucht met grill.
Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap de zaadjes eruit en meng dit met de dooiers en de suiker door de mascarpone. Verdeel de bramen in een ovenschaal. Eén grote of ieder zijn eigen bakje. Lepel het mascarponemengsel erover en bestrooi met het amandelschaafsel. Laat ze in ca. 8 minuten net boven het midden in de oven licht garen en bruin kleuren. Serveer warm bestrooid met gehakte munt en geniet.Blackberries with Italian cream cheese | www.notafraidofbutter.nl         Homegrown blackberries | www.notafraidofbutter.nl