Big Night

Stanley Tucci speelt niet alleen Bourgondiër Paul Child in Julie & Julia, ook in Big Night is hij een liefhebber van eten, Italiaans eten, en runt hij in Amerika als Secondo een restaurant met zijn broer Primo.  Om het restaurant van de ondergang te redden organiseren ze een grootse avond met als hoogtepunt de Timpano. Bij DWDD maakte de chefkok van Toscanini de Timpano na en mijn broertje mailde mij direct het recept. Het was duidelijk, hoe ingewikkeld en tijdrovend ook, dit moest ik een keer maken.

Afgelopen maand had ik op onze vakantie in Zuid Frankrijk, de tijd, de ruimte en het publiek om deze enorme Italiaanse taart te maken en op te eten. Hierbij het recept wat ik heb gebruikt, maar eigenlijk kan je er alles instoppen wat je lekker vind. Het was ontzettend veel werk maar absoluut de moeite waard, de Timpano was een succes. Qua smaak, maar vooral omdat het een ontzettend feestelijk gerecht is waar iedereen het de hele vakantie nog over had.

Timpano voor 12 personen
Ingrediënten Timpano

Het deeg

 • 510 g patent bloem
 • 4 grote eieren
 • 1 thl. zout
 • ong. 1 dl water

De gehaktballetjes

 • 230 g rundergehakt
 • 230 g kalfsgehakt
 • 85 g broodkruim of beschuit
 • 2 grote eieren
 • 2 tenen knoflook
 • 6-8 eetl. peterselie, klein gesneden
 • 50 g geraspte Parmezaan
 • zout en peper
 • olijfolie

De vulling

 • 150 g salami, in kleine blokjes
 • 150 g Provolone kaas, in kleine blokjes
 • 12 hard gekookte eieren, in kwarten gesneden
 • ong. 20 gehaktballetjes (zie voor ingrediënten hierboven)
 • 1,5 l tomatensaus, vers of uit een pot.
 • 900 g. penne pasta, al dente gekookt
 • 2 eetl olijfolie
 • 70 g geraspte Pecorino Romano
 • 5 grote eieren, geklopt

Voordat je aan het deeg begint, zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt, als het deeg klaar is wil je de Timpano direct vullen zodat het deeg niet uitdroogt en gaat scheuren.

Om de gehaktballetjes te maken mix je het kalfs- en rund gehakt met de eieren en het broodkruim. Voeg dan de knoflook, peterselie en Parmezaan toe en kruid het mengsel met zout en peper. Maak van het gehakt kleine balletjes, formaat golfbal.
Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met wat olijfolie. Rol ze rond zodat alle zijde even bruin kleuren en krokant zijn.

Verhit de hete lucht over voor op 170°C
Als alle ingrediënten gesneden en voorgekookt zijn kun je aan het deeg beginnen.
Voor het deeg mix je de bloem, de eieren, het zout en de olijfolie in een keukenmachine met deeghaken (met de hand kan natuurlijk ook). Voeg 3 eetl lauw warm water toe en kneed verder. Voeg meer water toe als dat nodig is totdat er een bal vormt. Leg het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht en kneed het nog even door tot een soepel deeg.
Laat 5 minuten rusten voordat je het deeg uitrolt. Het uitrollen is nogal een werkje. Zorg dat je aanrecht een laagje bloem heeft zodat het deeg er niet aan vast plakt en rol het vanuit het midden tot een grote dunne plak van ongeveer 1,5 mm dun. Het is heel elastisch deeg dus het zal steeds een beetje terugspringen. De grote van je plak hangt af van de pan die je gaat gebruiken. De inhoud moet straks helemaal ingepakt worden en je wilt geen deeg tekort komen. Als het groot en dun genoeg is vouw het dan twee keer dubbel in een driehoek. Zo kun je de punt in het midden van de pan leggen en het deeg goed uitvouwen.

het deeghet deeg vouwenpenne en saus
In de film Big Night gebruiken ze een emaillen pan, maar eigenlijk kun je alles gebruiken wat ovenbestendig is. Ik heb een grote soeppan gebruikt van ong. 6 liter. Zorg in ieder geval dat je het invet met olie of boter voordat je het deeg erin legt.

Nu kunnen we de Timpano gaan vullen.
Meng eerst de gekookte pasta met een kwart van de tomatensaus en een beetje olijfolie. Ik heb deze keer een saus op basis van gehakt gebruikt uit pot. Leg hier een laag van op de bodem, straks is dat de bovenkant van de taart.
Leg hier een laag salami en Provolone op, gebruik de helft van de totale hoeveelheid. Dan 6 hard gekookte eieren, de helft van de gehaktballetjes en de helft van de Pecorino. Druk alles goed aan en giet een derde deel van de geklopte eieren over de vulling. Dit zal er straks voor zorgen dat de taart bij elkaar blijft.

laag pennelaag salami en provolonelaag gekookte eierenlaag gehaktballetjes

Giet als laatste een kwart van de saus over de vulling en herhaal alle bovengenoemde lagen. Druk alles weer goed aan en eindig met een laag pasta. Je zou nu de hele pan gevuld moeten hebben. Giet nog een deel saus in de pan en het laatste deel geklopt ei. Als de vulling boven de rand uitsteekt druk hem dan nog wat verder aan. Schud de pan ook nog zodat het geheel goed stevig wordt. Je draait de Timpano straks om, dus je wilt een vlakke bovenkant zodat hij niet wiebelt.
Vouw vervolgens het deeg over de vulling zodat de Timpano helemaal afgesloten is. Snijd alle dubbele stukken weg.

De Timpano kan nu de oven in. Bak hem het eerste uur onafgedekt zodat de bovenkant mooi kan bruinen. Leg er vervolgens een stuk aluminium folie over en bak hem nog eens 45 minuten.
Als je de pan uit de oven haalt laat hem dan 30 minuten rusten. Keer hem vervolgens om en laat hem met de pan over de Timpano heen nog eens 30 minuten rusten. Hiermee zorg je dat de vulling zich goed kan settelen, de kazen en het ei met het afkoelen iets stollen en de plakken die je straks snijd steviger zijn. Ook laat de Timpano straks makkelijker los van de pan.

gebakken TimpanoTimpano

Als je de pan hebt verwijderd laat de Timpano dan nog zeker een minuut of 20 rusten. Je zult voelen dat hij nog heel warm is en je wilt echt dat hij een beetje afkoelt en stolt van binnen om mooie stevige plakken te kunnen snijden.  Je kunt hem nu mooi opmaken.

Je serveert de Timpano lauw warm of koud.
Timpano inhoud                              een plak Timpano

Een gedachte over “Big Night

Reacties zijn gesloten.