Waarschijnlijk heel herkenbaar voor de pas geworden moeders die een beetje van koken houden. 24kitchen is life saving. Waar de Nederlandse zenders overdag worden opgevuld met tellsell en allerlei astrologische voorspellingen is er op 24kitchen gewoon wat normaals te zien. Niet alle tv-koks zijn even leuk en af en toe tref je aflevering die je al gezien hebt, maar over het algemeen is het prima achtergrond televisie als je met je kleine op schoot, op de bank zit. Jamie Oliver komt nog al vaak voorbij en in één van zijn vele programma’s zag ik deze Chili Con Carne van Beef Brisket zònder bonen. Snel meegeschreven, want de recepten van Jamie Oliver staan helaas niet op de 24kitchen-site. Gelukkig bleek hij ook nog in een oude Jamie magazine te staan. Je bent wel een hele middag zoet met koken en wachten maar het is super lekker. En bovendien is het meer dan genoeg om, of met héél véél mensen van te eten, of lekker te bewaren voor die avond wanneer je geen zin heb om te koken. Een nieuwe variant de Chili Con Carne die ik meestal met gehakt maak. Beef Brisket laat zich niet zo goed vertalen in het Nederlands, volgens Jamie magazine kun je puntboord gebruiken. Ik haalde bij mijn slager klapstuk, dat komt volgens mij van het zelfde deel van de rund en het werkte prima.
Beef Brisket Chili (12-14p)
- 1,5 kg klapstuk
- 1 el kaneel
- 1el komijnpoeder
- 1 el (gerookte) paprikapoeder
- 1 el oregano
- 2 verse laurierblaadjes
- 2 rode en 2 gele paprika’s
- 2 blikken tomatenblokjes (400g)
- 400 ml runderbouillon
- 3-4 rode chilipepers
- 2 rode uien
- rode wijn azijn
- ½ bosje koriander
- zachte tortilla’s, dikke Griekse yoghurt, sla en guacamole
Dep het vlees goed droog en maak aan een kant inkepingen met een schep mes. Bestrooi het vlees met het mengsel van kaneel, komijn, paprikapoeder en oregano en wrijf dit ook goed in de inkepingen. Betrof ook met peper en zout en druppel er wat olie over.
Bak het vlees in een grote pan op hoog vuur mooi bruin.
Snijd je paprika’s, ontdaan van de zaadlijsten, in blokje en voeg ze samen met de gekneusde laurierblaadjes, de blikken tomaten de bouillon toe aan het vlees. Breng het geheel aan de kook.
Snijd ondertussen de chilipepers in ringetjes. Voor een licht pittige chili verwijder je van 2 pepers ook de zaadjes. De uien kan je nu snipperen. Bak de pepers met de ui in een klein beetje olie in een apart pannetje een minuut of twee, zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg daarna toe aan de grote pan.
Leg de deksel op de pan en stoof zo’n 4 tot 4½ op laag vuur. Haal het laatste uur de deksel van de pan zodat er wat vocht kan verdampen.
Als het vlees gaargestoofd is haal dan de laurierblaadjes uit de pan en trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Voeg een kleine scheut azijn toe, wat zout en peper als dat nodig is en verse koriander.
Lekker op een tortilla met wat sla, een schep yoghurt en een flinke lepel guacamole.