Home sweet aardbeientaart

home sweet homeAfgelopen week was ik ziek en kwam er daardoor niet veel creatiefs uit mijn kookhanden, als ik überhaupt al zin had om te eten. Het enige wat mij dan nog smaakt is tomatensoep. Het liefst zelf gemaakt, maar die van de traiteur op de Zuidas was geen slechte vervanger. Gelukkig had ik de week daarvoor wel veel lekkere dingen gemaakt en heb ik die nog niet met jullie gedeeld. Het lekkerst en ook het mooist gelukt was mijn aardbeientaart voor de 97e verjaardag van mijn oma. Het deeg was top, de vulling heerlijk en hij maakte mijn oma ook nog eens super blij. Wat wil je nog meer.

Uiteraard kun je alle vormpjes gebruiken voor de bovenkant van je taart, sterren, bloemen, klavers, als de bovenkant maar bijna, maar niet helemaal wordt afgesloten. Mij leken hartjes wel toepasselijk voor de gelegenheid 🙂

Aardbeientaart voor een 18 cm taartvorm

Deeg

  • 150 g harde boteraardbeientaart
  • 300 g bloem
  • 1 thl zout
  • koud water
  • 1 ei om te bestrijken
  • suiker naar wens om te bestrooien

Aardbeienvulling

  • 500 g verse aardbeien
  • 60 g suiker
  • 100 ml water
  • 3 eetl maizena

De in stukjes gesneden boter, bloem en zout in een kom met de hand mengen tot het een droog korrelig mengsel is. Beetje bij beetje koud water toevoegen tot het deeg een elastische bol is. Rol de bol in plastic folie en leg hem minstens een half uur in de koelkast om te rusten.

Snijd ondertussen de aardbeien in vieren en mix met de suiker. Meng de maizena met de 100 ml water in een pannetje en zet op het vuur. De maïzena en het water moet je mengen als het nog koud is anders gaat het mengsel klonteren. Voeg de aardbeien en suiker toe en kook zachtjes een kleine 10 minuten.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol van ongeveer 1/3 van het deeg de bodem van de taart. Bekleed de beboterde taartvorm er mee en vul de hem met het aardbeienmengsel. Rol van het overgebleven deeg een platte plak waar je de hartjes uit kunt steken.Leg ze dakpansgewijs de taart. Laat in het midden een opening zodat het vocht uit de taart kan verdampen

.aardbeientaart vulling         aardbeientaart in proces
Als je alle hartjes op de taart hebt gelegd bestrijk je ze met een geklopt ei en bestrooi je de taart met suiker.
Bak de taart de eerste 10 minuten op 220°C, verlaag de temperatuur dan naar 160 °C en bak nog 20 minuten.

aardbeientaart