The man who made us fat…and thin

Al een tijdje geleden heb ik een super interessante documentaire gezien op de BBC. The man who made us fat. En afgelopen week zag ik dat er een vervolg is; The man who made us thin. Waar Jacques Peretti in zijn eerste serie op zoek gaat of er iemand verantwoordelijk gehouden kan worden door het toenemend aantal mensen met obesitas, gaat hij in de tweede serie op zoek maar de diet-goeroes en wat dat voor een invloed heeft, en heeft gehad, op ons.

Deel 1 van The men who made us thin is nog niet terug te kijken op youtube, (Als je in Engeland bent kan je hem wel via BBC iPlayer terugkijken) maar de volgende drie delen zijn de komende donderdagen om 22.00 te zien op BBC2. Echt gaan kijken!

The man who made us fat serie staat wel op youtube. augustus_gloop
Hier laat Jacques Peretti zien hoe men suiker ging vervangen voor cornsirup met een veel hogere suikerwaarde, maar met een veel lagere inkoopwaarde. Hoe men het aantrekkelijk maakte een heel menu te nemen in plaats van alleen een hamburger, die je eigenlijk wilde. En dat je dat menu dan ook nog veel te gemakkelijk kunt supersizen enz., enz. Hij laat zien wat voor invloed de voedsel industrie en de overheid hebben hierop hebben gehad, met name in de jaren 70 en 80 in Amerika.
Zoals met zoveel dingen sijpelen deze gewoonten en marketing trucjes ook door in Europa. Het blijft een BBC documentaire dus er wordt vooral ingezoomd op de invloed die het op Groot Brittannië heeft maar Nederland is hier uiteraard ook door beïnvloed. Of het je manier van eten veranderd weet ik niet maar boeiend is het zeker wel.

The man who made us fat 1
The man who made us fat 2
The man who made us fat 3